Resum Llei 6/2017, de 24 d’octubre, de reformes urgents del treball autònom

Aquí us deixem un resum de les novetats de la reforma de la llei del treball autònom.

 

La present Llei aprova una important bateria de mesures per a la reforma del treball autònom per tal de donar suport a l’activitat emprenedora millorant les condicions laborals i de seguretat social i clarificant alguns aspectes de la seva fiscalitat, entre d’altres.

Aquestes són les novetats més significatives:

Es redueixen els recàrrecs de la Seguretat Social per ingressos fora de termini, sempre que s’abonin les quotes degudes dins el primer mes natural següent al del venciment del termini per al seu ingrés, reduint en aquest cas el recàrrec del 20% al 10%. Entrada en vigor 1-1-2018.

Pel que fa als supòsits de pluriactivitat, ja no serà necessari que el treballador autònom sol·liciti i demostri l’excés de cotització, serà la Seguretat Social, d’ofici, la qual retornarà abans de l’1 de maig del següent any l’excés de cotització. Entrada en vigor 26-10-2017.

Tarifa Plana d’Autònoms, ampliació de 6 a 12 mesos de la quota reduïda per als autònoms que emprenguin o reprenguin una activitat per compte propi. Es redueix el termini de 5 a 2 anys sense cotitzar en el RETA per poder beneficiar-se de la mateixa o de 5 a 3 anys en cas d’haver gaudit amb anterioritat de la tarifa plana. La Llei introdueix un nou supòsit de tarifa plana per a aquelles dones autònomes que retornin a una activitat per compte propi en els dos anys següents a la data de cessament per descans per maternitat, adopció, guarda amb fins d’adopció, acolliment o tutela. Entrada en vigor 1-1-2018.

Flexibilització per cursar alta i baixa en la Seguretat Social fins a tres vegades l’any abonant la quota del RETA en funció dels dies efectivament treballats. Entrada en vigor 1-1-2018.

Facilitat per a modificar la base de cotització. S’amplia aquesta possibilitat de 2 a 4 vegades l’any amb efectes els dies 1 d’abril, 1 de juliol, 1 d’octubre i 1 de gener de l’any següent, respecte a la sol·licitud realitzada respectivament en el trimestre anterior a cada data. Entrada en vigor 1-1-2018.

Conciliació de la vida familiar i laboral. S’amplia la bonificació del 100% de la quota d’autònoms per contingències comunes durant 12 mesos per cura de menors de 7 anys que s’amplia fins a menors de 12 anys. Respecte la bonificació del 100% de la quota a causa de maternitat, paternitat, adopció, guarda amb fins d’adopció, acollida, risc durant l’embaràs o risc durant la lactància natural, queda ampliat al supòsit de guarda amb fins d’adopció i ja no és requisit imprescindible la simultània substitució del treballador per compte propi mitjançant un contracte d’interinitat bonificat, tot i que continua essent compatible. Entrada en vigor 26-10-2017.

Respecte a la jubilació, compatibilitza la possibilitat de cobrar el 100% de la pensió amb el manteniment d’una activitat per compte propi amb la premissa de tenir contractat almenys un treballador per compte aliè. Si no té contractat treballador per compte d’altri continua vigent la compatibilitat del cobrament de la pensió del 50%. Entrada en vigor 26-10-2017.

Queda equiparat als treballadors per compte d’altri l’accident “in itinere” dels treballadors per compte propi, sempre que es cotitzi per riscos professionals. Entrada en vigor 26-10-2017.

Bonificació per la contractació indefinida de familiars. Aquesta bonificació opera per a contractacions com treballadors per compte aliè del seu cònjuge, ascendents, descendents i altres parents per consanguinitat o afinitat, fins al segon grau inclòs i donarà lloc a una bonificació del 100% durant un període de 12 mesos. Entrada en vigor 26-10-2017.

La base mínima de cotització per als treballadors autònoms que hagin tingut contractat al seu servei, de manera simultània, un nombre de treballadors per compte d’altri igual o superior a deu i aquells autònoms inclosos en aquest règim especial a l’empara del que s’estableix a l’article 305.2 lletres b) i e) del RDL 8/2015, de 30 d’octubre, es desvincula del SMI i es determinarà a la corresponent Llei de pressupostos generals de l’Estat. Entrada en vigor 26-10-2017.

Estudi del concepte d’habitualitat a l’efecte d’inclusió al RETA. La subcomissió per a l’estudi de la reforma del Règim Especial de Treballadors per Compte Propi o Autònoms constituïda al Congrés dels Diputats, procedirà a la determinació dels diferents elements que condicionen el concepte d’habitualitat, prestant especial atenció als ingressos íntegres que no superen el SMI, als efectes de la incorporació a aquest règim. Entrada en vigor 26-10-2017.

Deduïbilitat a l’IRPF de les despeses de subministraments d’habitatge parcialment afecta a l’activitat econòmica. S’estableix una regla objectiva per a la deduïbilitat de les despeses de subministraments (aigua, gas, electricitat, telefonia o internet), en el percentatge d’aplicar el 30% a la proporció existent entre els metres quadrats de l’habitatge destinats a l’activitat respecte a la seva superfície total, llevat que es provi un percentatge superior o inferior. Com a exemple, si residim en un habitatge de 100 m2 en el què a més tenim afecta a una activitat econòmica 20 m2 i uns consums en subministraments de 180,00 €, el contribuent pot deduir com a despesa 180,00 € x 0,20 x 0,30 = 10,80 €, és a dir, en el cas concret un 6%. Entrada en vigor 1-1-2018.

Deduïbilitat a l’IRPF de les despeses de manutenció del propi contribuent incorregudes en el desenvolupament de l’activitat econòmica que també seran deduïbles sempre que es produeixin a establiments de restauració i hostaleria i s’abonin utilitzant mitjans electrònics de pagament. La limitació quantitativa és l’establerta per reglament per a les dietes i assignacions per a despeses normals de manutenció dels treballadors, és a dir, 26,67 € / dia si la despesa es produeix a Espanya i 48,08 €/dia si és a l’estranger. En el cas de pernoctar els límits augmenten a allò legalment establert. Entrada en vigor 1-1-2018.

26 d’octubre de 2017