El Consell de Ministres, a dia 2 d’agost de 2013, a proposta del Ministre d’Economia i Competitivitat, va aprovar l’Avantprojecte de Llei de Serveis i Col·legis Professionals (ALSCP) on la Teràpia Ocupacional no consta com a professió d’obligada col·legiació, a diferència de la majoria de les professions sanitàries reconegudes a la LOPS (Llei d’Ordenació de les Professions Sanitàries)
Acceptar la situació actual que es proposa a l’ALSCP significa que la Teràpia Ocupacional quedi en un estat diferent que el de la resta de professions sanitàries, cosa que implicaria una regulació legislativa diferent i, per tant, la deixaria en una situació de desavantatge.
La Teràpia Ocupacional és una professió sanitària reconeguda per la llei 44/2003, de 21 de novembre, d’ordenació de les professions sanitàries (LOPS) i com a tal ha d’estar regulada per les mateixes lleis que la resta de professions sanitàries de la LOPS.
Concretament, l’ALSCP explicita que les professions col·legiades seran només aquelles que s’exigeixin per llei estatal i que els motius per a que siguin d’obligada col·legiació estaran relacionats amb un interès general de la població tenint en compte la complexitat del servei professional, amb la finalitat de protegir a les persones que en siguin consumidores fet que justifica que la majoria de professions sanitàries es contemplin com d’obligada col·legiació.
El COTOC forma part de la comissió estatal de l’ALSCP on hi a representades les associacions i col·legis professionals de Teràpia Ocupacional de tot l’estat espanyol així com la Conferència Nacional de Degans de Teràpia Ocupacional d’Espanya (CNDEUTO) des d’on s’ha contractat a un advocat específicament per aquesta qüestió i a través del qual s’estan recollint les aportacions de totes les entitats que en formen part i des d’on s’estan redactant les al·legacions concretes que es presentaran al Ministeri abans del 16 de setembre d’enguany.
El COTOC, ha fet arribar a la comissió estatal les aportacions que s’han elaborat a nivell de Junta amb la col·laboració de l’advocat del Col·legi. En aquests moments, amb la finalitat d’aportar més documentació que afavoreixi la inclusió de la TO a les professions d’obligada col·legiació de l’àmbit sanitari s’estan recollint cartes de suport d’altres col·legis professionals de l’àmbit sanitari de Catalunya, d’associacions d’afectats i/o de familiars d’afectats de patologies o afeccions concretes, entre d’altres. La intenció d’aquesta acció és demostrar als ministres (i més endavant als diputats i als senadors, si cal) que tant els professionals sanitaris com les associacions d’afectats o familiars d’afectats pensen que la Teràpia Ocupacional és una disciplina d’especial complexitat i que, per tant, ha d’estar regulada mitjançant mecanismes que n’assegurin la bona praxis com són els col·legis professionals.
Per fer la recollida de cartes de suport comptem amb les possibles aportacions de col·legiades i col·legiats en quant a la recollida de signatures per part d’entitats significatives de Catalunya tals com institucions sanitàries, associacions d’afectats o associacions de familiars expressant el seu suport per a la inclusió de la Teràpia Ocupacional en aquelles professions sanitàries d’obligada col·legiació. De la mateixa manera tindrem en compte les possibles propostes d’aquells que considereu que el COTOC podria emprendre alguna altra acció concreta. En ambdós casos podeu contactar directament amb la Vocalia de Legislació (Roser Massana) mitjançant el següent correu electrònic: legislacio@cotoc.cat
Aquí podreu accedir a la notícia publicada a la pàgina web del Govern d’Espanya, en concret al Ministeri d’Economia i Competitivitat que titulen “Aprobada la norma que regulará los Colegios y Servicios Profesionales”. També adjuntem el text sencer publicat el 2 d’agost. Per a consultar-lo feu click aquí .
Per últim, hem de tenir en compte la posició política autonòmica davant l’ALSCP, tal i com va quedar manifest a la Taula rodona celebrada el passat 29 de juliol on va assistir la Sra. Silvia Callejas, Degana del COTOC.