Funcions de la TO

La principal funció del terapeuta ocupacional és l'assistencial, tant sigui directa com indirecta. Es tracta de portar a terme les intervencions pròpies de l'ocupació humana davant l'usuari. 

01 Assistencial: La llei d'ordenació de les professions sanitàries ha reconegut una tasca assistencial, que ja s'exercia al llarg de la història de la Teràpia Ocupacional. Es constata que les funcions: "Aplicació i realització de tècniques de caràcter ocupacional" i "Orientació i estimulació de les funcions físiques o psíquiques disminuïdes o perdudes" són atribuïbles als terapeutes ocupacionals, sense oblidar la cura i l'atenció que es realitza en la prevenció de la disfunció i en el tractament en la fase aguda d'una alteració física, psíquica, social o ocupacional. La funció assistencial es contextualitza, no només en l'àmbit sanitari, sinó també en el sociosanitari, educatiu i social.

02 Docència: L'experiència avala la dedicació dels terapeutes ocupacionals impartint classes a les universitats. En l'acollida i aplicació dels coneixements als alumnes en pràctiques, en la realització de formació contínua, la impartició de seminaris, o en l'escriptura d'articles, etc.

03 Administrativa: el terapeuta ocupacional formalitza la seva tasca professional a la història clínica, la qual serà compartida pels diferents professionales i nivells assistencials. El disseny, la programació d'activitats i el seu registre són altres tasques reconegudes i sol·licitades.

04 Investigació: La funció d'investigació en Teràpia Ocupacional se centra en el valor afegit de l'ocupació humana amb el fi de potenciar l'eficàcia i eficiència. El paradigma es fonamenta en l'estudi del funcionament de les persones a les seves activitats quotidianes, a l'entrenament i ús de les ajudes tècniques, en els principis filosòfics de l'ocupació i en l'adaptació de l'entorn.

05 Prevenció: La Teràpia Ocupacional utiliza l'activitat amb el propòsit de prevenir el deteriorament funcional de la persona. A mode il·lustratiu, el terapeuta ocupacional es dedica a mostrar la manera més adaptada a la persona gran que roman en el seu domicili per a mantenir l'acompliment de la seva vida diària. Per a això podria utilitzar tècniques de facilitació i graduació de la tasca, l'anàlisi de la seva funció, l'entrenament en ajudes tècniques o en l'adaptació de la vivenda.

06 Informar/educar: El terapeuta ocupacional ensenya a l'usuari i a la seva unitat de convivència les noves maneres de portar a terme les activitats amb la finalitat de que la persona aconsegueixi el màxim nivell d'autonomia i percebi una major qualitat de vida.

07 Assessorament: El terapeuta ocupacional assessora sobre l'ús d'adaptacions de l'entorn i ajudes tècniques. La recerca de l'equilibri en el funcionament de l'ocupació humana s'està convertint en el motor de l'assessorament en Teràpia Ocupacional.

08 Formació Contínua: Els terapeutes ocupacionals realitzen al llarg de la seva carrera professional una formació continuada i permanent per actualitzar regularment la seva competència i millorar la seva pràctica.

Comparteix

banner colegiat mig cat

banner perfil to

banner codi deontologic

Subscriu-te al Breus

Estigues informat/da de tot el que passa al COTOC i el món professional de la Teràpia Ocupacional
Accepto els Termes i Condicions

Atenció COTOC

L'horari d'atenció és dilluns de 15 a 19h i de dimarts a divendres de 10 a 14h.

S'ha de concertar cita prèvia per anar presencialment a la seu a info@cotoc.cat

logo wis 130x50

Utilitzem cookies d'ús propi i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar-li la comunicació amb les persones mitjançant l'anàlisi dels hàbits de navegació.
Si vostè està navegant, consideri el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació.