5a. Jornada de Professionals de Residències Geriàtriques i Centres de Dia

El passat 26 de maig de 2017 es va celebrar a Salt la 5ª Jornada de Professionals de Residències Geriàtriques i Centres de Dia, on va participar el COTOC. Va comptar amb l’assistència de diferents professionals sanitaris com estudiants essent més de 175 assistents.

Cal destacar que durant la jornada es van presentar dues ponències sobre teràpies no farmacològiques innovadores en demència, dins el Model d’Atenció Centrada en la Persona. Una d’elles és el projecte “Música para despertar” liderat pel Sr. Pepe Olmedo, psicòleg clínic i músic, la segona d’elles és el treball amb ninos que duu a terme la Sra. Mª Rosa Liñán, psicòloga d’una residència.

Altres professionals van explicar la reorganització de l’entorn i organització de l’equip per tal de millorar l’atenció a les persones, com també els resultats de la investigació vers la sexualitat en Centres Residencials per a persones grans, en referència a l’actitud dels professionals i les polítiques institucionals.

El Comitè Científic va organitzar la taula rodona: Hauríem de poder decidir quan i com morir? On es va poder reflexionar sobre la mort digna per a tothom.

Es van presentar tres comunicacions, una sobre un estudi realitzat a la Residència i Centre de Dia per a Gent Gran Lleida- Balafia on van estudiar la prevalença de les infeccions urinàries (49%) i respiratòries (40%) al Centre. Una altra presentada per Merche Gonález, psicòloga i psicoterapeuta humanista, que va parlar dels mecanismes psicològics que s’activen en el pacient, en la família i en els professionals davant la malaltia i la mort des de l’Atenció Centrada en la Persona. I per últim es va explicar l’experiència intergeneracional entre els alumnes de 5è i 6è d’ESO de l’escola Forallac, i els residents de la Residencia Zoilo Feliu, de La Bisbal d’Empordà, mitjançant un carteig.