Jornada de Celebració del Dia Mundial de Teràpia Ocupacional del 2016

Jornada TO 2016 5El passat dissabte 29 d’octubre de 2016 es va dur a terme la Jornada de Celebració del Dia Mundial de la Teràpia Ocupacional del 2016 que portava per títol “Experiències de Teràpia Ocupacional en Infància”. L’espai del CCCB es va omplir de terapeutes ocupacionals, altres professionals, familiars de nens que són atesos en Teràpia Ocupacional; representants de col·legis professionals de disciplines afins i representants de l’administració pública.

Jornada TO 2016 1La jornada va començar amb unes paraules dels representants de les tres entitats organitzadores i del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; la Sra. Silvia Callejas, degana del COTOC, la Sra. Tamara Gastelaars, Cap d’estudis de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC, la Sra. Montserrat Comellas, directora de l’EUIT, i el Sr. Francesc Iglesies, Secretari d’Afers Socials i Famílies.

Jornada TO 2016 2La primera presentació va ser a càrrec de la Sra. Marta Iglesias, que va parlar de les aportacions de la disciplina de Teràpia Ocupacional dins l’equip interdisciplinari del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP). A continuació va intervenir la Sra. Garbiñe Guerra, que va exposar el rol i les funcions del/a terapeuta ocupacional a l’escola ordinària dins el sistema educatiu d’Euskadi i la tercera va ser a càrrec de la Sra. Cristina Pérez, que va parlar de la seva experiència construint xarxes des de l’àmbit privat en el seu projecte emprenedor d’atenció a la infància. 

Jornada TO 2016 3A continuació, la Sra. Montserrat Arana va explicar la seva trajectòria en la salut mental infanto-juvenil i en l’àmbit hospitalari i com s’ha anat ampliant la intervenció de la teràpia ocupacional al llarg dels darrers anys. Per últim va tenir lloc la ponència de la Sra. Yolanda Calle que, acompanyada per la Verónica (jove usuària del departament de Teràpia Ocupacional de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona), va exposar la seva experiència amb infants hospitalitzats en un hospital d’alta complexitat. 

Jornada TO 2016 4Les diferents ponències van ser un reflex del paradigma de la professió que treballa des de models centrats en la persona, creant xarxes de suport i sumant a la praxis d’altres professionals amb el seu abordatge únic centrat en l’ocupació. Va ser una jornada amb una gran assistència i participació del públic amb aportacions sobre les ponències exposades, on es va poder reflexionar sobre la tasca del terapeuta ocupacional en l’àmbit de la infància, la importància del sumar entre diferents disciplines per ampliar i millorar la Jornada TO 2016 7intervenció i la situació del terapeuta ocupacional a Catalunya, cada cop més imprescindible en els equips interdisciplinaris que atenen infants, però encara lluny de situar-se al mateix nivell que en altres països.

Jornada TO 2016 6