La Generalitat de Catalunya atorga la Medalla Josep Trueta al Mèrit Sanitari per a l’Ana Forns, la primera terapeuta ocupacional de Catalunya i de l’estat.

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat aquest dimarts, 21 de febrer de 2023, el decret per la concessió d’11 Medalles i 4 Plaques Josep Trueta al Mèrit Sanitari. Entre les 11 medalles concedides una d’elles ha estat per l’Ana Forns, nascuda el 1927 a Terrassa.  Destacada terapeuta ocupacional per la seva valuosa contribució en l’àmbit local, autonòmic, estatal, europeu i mundial.

La distinció de la Medalla Josep Trueta al mèrit sanitari, va ser creada pel Decret 310/1997 de 9 de desembre amb la finalitat es crea amb l’objectiu que la Generalitat de Catalunya, a proposta del conseller/a de Salut, pugui honorar les persones i les entitats que s’hagin destacat de manera significativa pels serveis prestats en ordre al progrés i la millora de la sanitat.

Que d’entre 11 medalles que s’atorguen a professionals sanitaris, a proposta del conseller de Salut i d’acord amb el Govern, hi hagi l’Ana Forns, és una gran notícia per la Teràpia Ocupacional, un motiu de celebració i agraïment per aquesta distinció amb el que es reconeix i s’honora a les persones que han destacat de manera significativa en el progrés i la millora de la salut.

L’any 1959 becada per l’OMS va anar a estudiar Teràpia Ocupacional al Regne Unit i el 1961 obté el títol de terapeuta ocupacional per la Liverpool School of Occupational Therapy. Considerada la primera terapeuta ocupacional de Catalunya i de l’Estat. Va crear el primer departament de teràpia ocupacional a Catalunya i de l’Estat amb el de Teràpia ocupacional per nens amb poliomielitis, centre de rehabilitació a Terrassa. Creadora dels departaments de Teràpia Ocupacional de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Asepeyo, Mútua Catalana (després Mapfre),  l’Institut Guttmann i a l’Hospital San Camilo de Sant Pere de Ribes. Va ser vicepresidenta “Asociación Española de Terapia Ocupacional” (AETO) posteriorment APETO i representant d’Espanya a la World Federation of Occupational Therapists (WFOT), ha sigut docent, publicat articles i ponent en congressos, entre altres coses.

El 1993 quan s’obre l’Escola Universitària de Teràpia Ocupacional de Terrassa (EUIT) hi col·labora en la redacció del programa i donà classes dos cursos. Donà el seu fons bibliogràfic a la Biblioteca d’aquesta escola. 

El 2007 rep la medalla d’or de la Teràpia Ocupacional per part de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat de la Corunya i l’Asociación Profesional Galega de Terapeutes Ocupacionals. I també el reconeixement de la seva trajectòria a la celebració del 40 aniversari d’APETO.

El 2010 va ser nomenada sòcia honorífica de l’Associació de Professionals de Teràpia Ocupacional de Catalunya APTOC (després Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya COTOC).

I el 22 de febrer de 2023 rep la distinció de la Medalla Josep Trueta al mèrit sanitari de la Generalitat de Catalunya, un acte d’entrega d’aquests guardons que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat de Catalunya, amb la presència del president Pere Aragonès i del conseller de Salut, Manel Balcells. En aquest dia tan especial, des del Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya assistim a l’acte per acompanyar a l’Ana i la seva família.